Effect of Factors on the Hydrolysis of Red Rice (Oryza Punctate) by Spezyme Alpha
Main Article Content
Abstract
This study investigates several factors affecting the hydrolysis of red rice by Spezyme Alpha (α-amylase) for red rice-based drink. Effect of factors such as dry matter concentration, hydrolysis temperature, enzyme concentration on the hydrolysis of red rice was investigated in this study with the aim of finding suitable condition to producing red rice-based drink. The reducing sugar content, starch content, DE (Dextrose Equivalent) index and hydrolysis yield were examined. The results indicated that the suitable hydrolyzing conditions of rice were 80g/l in dry matter; Hydrolysis temperature: 83°C; 60 min; Enzyme concentrations: 0.048%w/v. The liquefied yield achieved 73.02%; DE index: 7.28%.
Keywords
Brown rice hydrolysis, Spezyme alpha, α-amylase
Article Details
References
[1] Tian, S., Nakamura, K., & Kayahara, H. Analysis of phenolic compounds in white rice, brown rice, and germinated brown rice. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(15), 4808–4813 (2004).
[2] Sun, Q., Spiegelman, D., van Dam, R. M., Holmes, M. D., Malik, V. S., Willett, W. C., & Hu, F. B. White rice, brown rice, and risk of type 2 diabetes in US men and women. Archives of Internal Medicine, 170(11), 961–969 (2010).
[3] Frei, M., Siddhuraju, P., & Becker, K. Studies on the in vitro starch digestibility and the glycemic index of six different indigenous rice cultivars from the Philippines. Food Chemistry, 83(3), 395–402 (2003).
[4] Trang, V. T., Son, C. K., & Khang, H. T. Nghiên cứu một số yếu tố ảnh hưởng tới quá trình thủy phân ngô ngọt bằng chế phẩm Spezyme alpha. Tạp chí Khoa học và Công nghệ, 52(5), 292–297 (2014).
[5] Storz, E., & J. S. Feasibility Study for Determination of the Dextrose Equivalent (DE) of Starch Hydrolysis Products with Near-Infrared Spectroscopy (NIRS). Starch-Stärke, 56(2), 58–62 (2004).
[6] Kumar, D., & Singh, V. Dry-grind processing using amylase corn and superior torulose reduce the exogenous enzyme requirements in bioethanol production. Biotechnology for Biofuels, 9, 9–16 (2016).
[7] Mai, L. T., Hiền, N. T., Thủy, P. T., Hằng, N. T., & Chi, L. T. L. Các phương pháp phân tích ngành công nghệ lên men men. NXB Khoa học và Kỹ thuật, (2009), 30–31.
[8] Bùi Cẩm Tú, T. T. T. N., Lê Nguyễn Đoàn Duy, & Nguyễn Công Hà. Nghiên cứu chế biến sản phẩm sữa gạo lứt dòng chảy. Can Tho University Journal of Science, (2016), 1, 1–8.
[9] Hanh, D. T. N. & Thúy, N. M. Sử dụng enzyme alpha amylase trong thủy phân tinh bột từ gạo huyết rồng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, (2014), 1, 61–67.
[2] Sun, Q., Spiegelman, D., van Dam, R. M., Holmes, M. D., Malik, V. S., Willett, W. C., & Hu, F. B. White rice, brown rice, and risk of type 2 diabetes in US men and women. Archives of Internal Medicine, 170(11), 961–969 (2010).
[3] Frei, M., Siddhuraju, P., & Becker, K. Studies on the in vitro starch digestibility and the glycemic index of six different indigenous rice cultivars from the Philippines. Food Chemistry, 83(3), 395–402 (2003).
[4] Trang, V. T., Son, C. K., & Khang, H. T. Nghiên cứu một số yếu tố ảnh hưởng tới quá trình thủy phân ngô ngọt bằng chế phẩm Spezyme alpha. Tạp chí Khoa học và Công nghệ, 52(5), 292–297 (2014).
[5] Storz, E., & J. S. Feasibility Study for Determination of the Dextrose Equivalent (DE) of Starch Hydrolysis Products with Near-Infrared Spectroscopy (NIRS). Starch-Stärke, 56(2), 58–62 (2004).
[6] Kumar, D., & Singh, V. Dry-grind processing using amylase corn and superior torulose reduce the exogenous enzyme requirements in bioethanol production. Biotechnology for Biofuels, 9, 9–16 (2016).
[7] Mai, L. T., Hiền, N. T., Thủy, P. T., Hằng, N. T., & Chi, L. T. L. Các phương pháp phân tích ngành công nghệ lên men men. NXB Khoa học và Kỹ thuật, (2009), 30–31.
[8] Bùi Cẩm Tú, T. T. T. N., Lê Nguyễn Đoàn Duy, & Nguyễn Công Hà. Nghiên cứu chế biến sản phẩm sữa gạo lứt dòng chảy. Can Tho University Journal of Science, (2016), 1, 1–8.
[9] Hanh, D. T. N. & Thúy, N. M. Sử dụng enzyme alpha amylase trong thủy phân tinh bột từ gạo huyết rồng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, (2014), 1, 61–67.