Study of Moisture Ratio Variation During Microwave Drying Process of Avocado Pulp
Main Article Content
Abstract
Microwave drying (MWD) process of avocado (Persea Americana Mills) pulp is surveyed at laboratory scale via the variation of moisture ratio (MR) of drying material (DM) due to time. The value of MR(t) function is in the range from 0 to 1 for every drying technology mode and all kinds of DM. Rotary tray MWD equipment is applied in the experiments with different values of specific power ratio (SPR). Experiment data is regressed by the CFT (Curve Fitting Toolbox) toolbox of Matlab software in order to determine the parameters of the proposed models. The compatibility of regressive models is tested via reduced chi square distribution (χ²).
Keywords
avocado pulp, microwave drying, moisture ratio, regressive model
Article Details
References
[1] Ding H., Chin Y., Kinghorn A. D., D’Ambrosio M., Chemopreventive Characteristics of Avocado Fruit. Proceeding of 17th Seminars in Cancer Biology, (2017) 386–394.
[2] Hoàng Mạnh Cường, Báo cáo tổng kết đề tài “Nghiên cứu bảo quản lạnh trái bơ sau thu hoạch”, Viện Khoa học Nông nghiệp Tây Nguyên (2015).
[3] Saucedo Ma Claudia et al., Effect of freeze-drying and production process on the chemical composition and fatty acids profile of avocado pulp. Rev. chil. nutr.
[4] Souza et al., Environmental characteristics of freeze-dried avocado. International Congress on Engineering and Food – ICEFI 1, Food Process Engineering in a Changing World, Athens, Greece (2011).
[5] Eyres L., Sherpa N., Hendrinks G., Avocado Oil: A New Edible Oil from Australia, Journal of Lipid Technology, Vol.13 (4), (2001) 84–88.
[6] Nguyễn Đức Trung, Nguyễn Ngọc Hoàng, Nguyễn Minh Hệ, Hoàng Hải Hà, Ảnh hưởng của chế độ công nghệ sấy vi sóng tới sự biến đổi của β-carotene và lycopene trong thịt quả bơ, Tạp chí Khoa học & Công nghệ các trường Đại học Kỹ thuật, ISSN: 0868-3980, Vol.117, (2017).
[7] Nguyễn Đức Trung, Báo cáo tổng hợp Đề tài T2016–33, cấp Trường DHBKHN (2016).
[8] Nguyễn Đức Trung, Nguyễn Ngọc Hoàng, Nguyễn Minh Hệ, Phan Minh Thụy, Hoàng Hải Hà, Nghiên cứu quá trình thoát ẩm và phát triển thiết kế thiết bị sấy vi sóng thực phục vụ chế biến bột quả bơ, Kỷ yếu Hội nghị “Tiến bộ Kỹ thuật Thực phẩm và Kỹ thuật Sinh học phục vụ sản xuất”, ISBN: 085-0038-1, (2016) 103–110.
[9] A. Methlouthi, O. Rouaud, L. Boillereaux, Microwave Applicator with Conveyor Belt System, Excerpt from the Proceedings of the COMSOL Conference, Paris (2010).
[10] Nguyễn Minh Hệ, Báo cáo CĐ2 – Đề tài T2011–22 cấp Trường DHBKHN (2011).
[11] Z. F. Wang et al., Mathematical modelling on thin layer microwave drying of apple pomace with and without hot air pre-drying. Journal of Food Engineering, vol.80, (2007) 536–544.
[12] W. McMinn et al., Thin-Layer Modeling of Microwave, MW-Convective, and MW-Vacuum Drying of Pharmaceutical Powders, Drying Technology 23(3), (2005) 513–532.
[13] Seber G. A. F. and C. J. Wild, Nonlinear Regression. Hoboken, Wiley–Interscience, (2003).
[14] Curve Fitting Toolbox of Matlab online help: https://mathworks.com/help/curvefit/
[2] Hoàng Mạnh Cường, Báo cáo tổng kết đề tài “Nghiên cứu bảo quản lạnh trái bơ sau thu hoạch”, Viện Khoa học Nông nghiệp Tây Nguyên (2015).
[3] Saucedo Ma Claudia et al., Effect of freeze-drying and production process on the chemical composition and fatty acids profile of avocado pulp. Rev. chil. nutr.
[4] Souza et al., Environmental characteristics of freeze-dried avocado. International Congress on Engineering and Food – ICEFI 1, Food Process Engineering in a Changing World, Athens, Greece (2011).
[5] Eyres L., Sherpa N., Hendrinks G., Avocado Oil: A New Edible Oil from Australia, Journal of Lipid Technology, Vol.13 (4), (2001) 84–88.
[6] Nguyễn Đức Trung, Nguyễn Ngọc Hoàng, Nguyễn Minh Hệ, Hoàng Hải Hà, Ảnh hưởng của chế độ công nghệ sấy vi sóng tới sự biến đổi của β-carotene và lycopene trong thịt quả bơ, Tạp chí Khoa học & Công nghệ các trường Đại học Kỹ thuật, ISSN: 0868-3980, Vol.117, (2017).
[7] Nguyễn Đức Trung, Báo cáo tổng hợp Đề tài T2016–33, cấp Trường DHBKHN (2016).
[8] Nguyễn Đức Trung, Nguyễn Ngọc Hoàng, Nguyễn Minh Hệ, Phan Minh Thụy, Hoàng Hải Hà, Nghiên cứu quá trình thoát ẩm và phát triển thiết kế thiết bị sấy vi sóng thực phục vụ chế biến bột quả bơ, Kỷ yếu Hội nghị “Tiến bộ Kỹ thuật Thực phẩm và Kỹ thuật Sinh học phục vụ sản xuất”, ISBN: 085-0038-1, (2016) 103–110.
[9] A. Methlouthi, O. Rouaud, L. Boillereaux, Microwave Applicator with Conveyor Belt System, Excerpt from the Proceedings of the COMSOL Conference, Paris (2010).
[10] Nguyễn Minh Hệ, Báo cáo CĐ2 – Đề tài T2011–22 cấp Trường DHBKHN (2011).
[11] Z. F. Wang et al., Mathematical modelling on thin layer microwave drying of apple pomace with and without hot air pre-drying. Journal of Food Engineering, vol.80, (2007) 536–544.
[12] W. McMinn et al., Thin-Layer Modeling of Microwave, MW-Convective, and MW-Vacuum Drying of Pharmaceutical Powders, Drying Technology 23(3), (2005) 513–532.
[13] Seber G. A. F. and C. J. Wild, Nonlinear Regression. Hoboken, Wiley–Interscience, (2003).
[14] Curve Fitting Toolbox of Matlab online help: https://mathworks.com/help/curvefit/